Over Pieter-Jan Paulussen

                ‘Als een Feniks uit zijn as herrijzen’

 

Het begin

Als zoon van een zeeman werd ik getrakteerd op mooie verhalen uit verre oorden. Dit wakkerde mijn nieuwsgierigheid en reislust aan. Als adolescent ontdekte ik Europa waar vooral de diversiteit van de Balkan mij fascineerde. Later ging ik naar het Midden Oosten waar ik geraakt werd door de gastvrijheid en het mystieke van het soefisme. Vervolgens bereikte ik via de oude zijderoutes Centraal Azië waar de culturele diversiteit en de eeuwenoude beschavingen in het hier en nu voelbaar en zichtbaar zijn. In China ontdekte ik het Taoïsme en begreep ik de ware essentie van Yin en Yang, dat alles twee kanten heeft en van elkaar afhankelijk is en wat voor betekenis dit heeft in mijn doen en laten.

 

Geschiedenis

Eenmaal terug in Nederland besloot ik om geschiedenis te gaan studeren zodat ik de wereld die ik waarnam wat beter wist te begrijpen. Eerst aan de lerarenopleiding bij de Hogeschool Rotterdam & Omstreken en vervolgens na mijn diplomering Maatschappij Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voor mijn thesis bezocht ik West Papoea waar ik via oral history onderzoek ging doen in hoeverre er nu sprake is van historische trauma’s en / of historische taboes. Ik ontmoette daar vriendelijke mensen en werd uitgenodigd in hun huizen. Ik ontdekte dat vele mensen angstig en getraumatiseerd waren en merkte dat luisteren naar hun verhalen helend werkte. Dit wakkerde mijn fascinatie aan voor het vak van hulpverlener.

 

Inspiratie

Na een korte periode als leraar Geschiedenis en geïnspireerd door mijn ontmoetingen met Papoea’s besloot ik de overstap te maken naar de hulpverlening. Ik kwam terecht in de forensische psychiatrie waar ik jarenlang met veel plezier gewerkt heb als groepsleider, teamcoördinator, Goldstein therapeut, gezinstherapeut (Functional Family Therapy) en groepstherapeut.  Ik volgde de post HBO opleiding Forensiche Psychiatrie bij het RINO, behaalde mijn Goldstein certificaat, volgde een opleiding tot Trainer Agressiehantering en Aandachtsfunctionaris Sociale Veiligheid (ATAS) bij Connecting en besloot daarna de vierjarige Gestalt Therapie opleiding te gaan volgen bij de Nederlandse Stichting Gestalt.

 

Gestalt

In de Gestaltbenadering vind ik een praktische vertaling van hoe mensen met elkaar om zouden moeten gaan. Het is een hele mooie manier van mensen ontmoeten waarbij het telkens weer onze klus is om te leren denken met ons hart en te voelen met ons hoofd. Mijn visie op het leven en mijn ervaringen uit het soefisme en Taoïsme komen heel mooi op praktische wijze terug in de Gestaltmethodiek. Het fascineert mij dat problemen die mensen meemaken tegelijkertijd kansen zijn om tot werkelijke zelfontplooiing, verdieping en existentiële wijsheid te komen.

 

Feniks

In de herfst van 2013 is mijn eigen praktijk Feniks geopend. De symbolische betekenis van deze mythische vogel spreekt mij aan. Als een Feniks uit zijn as herrijzen betekent na de totale vernietiging iets opnieuw opbouwen. Als ik iets geleerd heb de afgelopen tien jaar, waarin ik heb mogen samenwerken met bijzondere mensen die worstelen met hun verslavingen, gevoelens van somberheid, gebrek aan zingeving, agressieproblematiek of moeite hebben om grenzen te stellen, is het dat elk mens een ongelooflijke veerkracht bezit en dat het nooit te laat is om te veranderen.    

 

Adres

Feniks Therapie Rotterdam Rijnmond
Agniesestraat 42 F
3032 TM Rotterdam
 
 

Contact

Telefoon 06-47491813
Email info@therapie-rotterdamrijnmond.nl
   
KVK 64423441
BTW NL178344801-B01

 

 

Aangesloten bij

         

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.