Gestaltmethodiek

"Vallen kun je alleen, om weer recht te krabbelen heb je hulp van anderen nodig"

Joodse levenswijsheid

 

De coaching trajecten, de trainingen en de diverse therapieën bij Praktijk Feniks worden vormgegeven vanuit de gestaltmethodiek. Dit betekent dat de begeleiding gericht is op ervaringen in het hier en nu waarbij het contact met jezelf (wie ben ik en wat ervaar ik) en de buitenwereld centraal staat.

Contact is

Sartre schreef: ‘de hel dat zijn de anderen’. Hij beschrijft diverse situaties waarin beschaafde mensen onder normale omstandigheden een eenzaamheid en wreedheid voelen die niet onderdoet voor wat wij ons voorstellen bij de hel.

‘Er is geen communicatie tussen ons’, zeggen partners in relatietherapie vaak vertwijfeld tegen mij. ‘Ik praat tegen een muur’, hoor ik mensen vaak wanhopig zeggen wanneer er weer een team discussie is over het spanningsveld tussen behandelen en beheersen in een psychiatrische instelling. Er zijn inderdaad veel moeizame contacten waarin mensen aangeven ondervoed te zijn. Tussen partners, tussen familieleden, tussen collega’s, tussen ouders en kinderen. Sartre had net zo goed kunnen zeggen ‘de hemel, dat zijn de anderen’.

Want juist in contacten ervaren mensen hun leven als zinvol en de moeite waard. De vraag is natuurlijk telkens weer hoe contact maken werkt en wat er in begeleiding mogelijk is om iemands vermogen tot voedend contact te herstellen. En dan komen we terecht in wijsheden als ‘je gaat het pas zien als je het doorhebt’ of ‘hoe je kijkt bepaalt wat je ziet’.

Maar wat is ‘het’? Wanneer we ervan uitgaan dat contact maken de waardering van het verschil is zullen we eerst bij ons zelf ten rade moeten gaan. Wat gebeurt er met mij in contact met die ander? Daarover gaat de gestaltbenadering en dit is het startpunt van onze zoektocht naar voedend contact.

 

Adres

Feniks Therapie Rotterdam Rijnmond
Agniesestraat 42 F
3032 TM Rotterdam
 
 

Contact

Telefoon 06-47491813
Email info@therapie-rotterdamrijnmond.nl
   
KVK 64423441
BTW NL178344801-B01

 

 

Aangesloten bij

         

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.